Particulieren >  StartpaginaItems >  VOEDING >  Wil je je sportprestaties verbeteren? Probeer dan eens glutenvrije voeding


Wil je je sportprestaties verbeteren? Probeer dan eens glutenvrije voeding


Je hoeft geen coeliakie te hebben om voordelen te ondervinden van glutenvrije voeding. Kort samengevat komt het er op neer dat vrijwel iedereen door het dagelijks eten van gluten een (subtiele) darmontsteking krijgt en een hogere permeabiliteit (lekke darm). Iedereen heeft baat bij glutenbeperking; sporters kunnen door glutenbeperking hun prestaties vergroten. Of je nu een professionele atleet bent of een amateur tennisser.

Gezonde darmen
De darmwand beslaat een dunne aaneengesloten rij met cellen over de gehele lengte van de dunne en dikke darm. Alleen goed verteerde voedingsstoffen kunnen door de darmwand worden opgenomen waarna ze in het bloed terecht komen. Glutenrijke voeding tast direct je darmwand aan. Niet alleen wordt de darmwand meer permeabel, ook de balans tussen lichaamsvriendelijke en schadelijke darmbacteriën wordt verstoord. Een darmstelsel wat te permeabel is, wordt ook wel een lekke darm genoemd. Ongewenste bestanddelen zoals onvolledig verteerde voedingsstoffen en gifstoffen kunnen zo ongehinderd door de darmwand heen in de bloedstroom komen. Het immuunsysteem wordt hierdoor getriggerd en chronische ontsteking ontstaat.

Hoe beïnvloeden gluten de sportprestatie? 
Ontsteking is een normale lichaamsreactie op bijvoorbeeld een infectie of verwonding. Chronische ontsteking is echter niet wenselijk. Deze ontsteking zet aan tot tal van chronische gezondheidsklachten zoals gewrichtsontsteking en -pijn en spijsverteringsklachten. Als de darmen ontstoken raken, dan ervaar je meestal krampen, gasvorming en winderigheid. Dit is een gevolg van de productie van gisting- en rottingsproducten in de darm. Los van het feit dat deze stoffen de darmwand verder irriteren worden ze ook opgenomen in de bloedbaan. Waarna ze het gehele lichaam zowel fysiek als psychisch belasten.

Veel wedstrijdsporters zoals atleten blijken uit zichzelf glutenbevattende voeding te mijden. Dit blijken ze te doen om gasvorming, winderigheid, krampen, diarree en andere buikklachten tijdens of direct na de training of wedstrijd tegen te gaan. Slechts een klein percentage van hen heeft daadwerkelijk een formele diagnose van glutenovergevoeligheid. Het eten van glutenvrije voeding vermindert de spijsverteringsklachten en zorgt voor een dichte darmwand. Chronische ontsteking vermindert evenals de kans op blessures.

Toch een glutenbevattende maaltijd? 
Eet je af en toe gluten en wil je de klachten tot een minimum reduceren? Gebruik dan een voedingssupplement met het enzym Tolerase® G. Hierdoor worden gluten volledig afgebroken. Aanvullende plantenstoffen zoals okra en heemst zorgen voor het herstel van de darmwand.

sporten