Particulieren >  StartpaginaItems >  MEDISCH >  Autisme en glutenovergevoeligheid


Autisme en glutenovergevoeligheid


De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot ‘World Autism Awareness Day’, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft ruim één procent van de Nederlanders autisme. Ongeveer de helft van die mensen heeft een concrete eet- of drinkstoornis zoals:

  • Selectiviteit in eten en drinken: bijvoorbeeld alleen ronde dropjes willen eten
  • Structuurgevoeligheid: niets willen eten wat klontjes of harde vezels bevat
  • Rigide eetpatronen
  • Geen of juist vaak hongergevoel hebben

Lichamelijke en geestelijke aandoening
Autisme is zowel een lichamelijke als geestelijke aandoening. Onderzoek toont aan dat maag-darmaandoeningen zoals diarree, obstipatie, prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn veel voorkomen in combinatie met autisme [1]. Sommige wetenschappers gaan er zelfs vanuit dat autisme in de darm begint. Door een slechte spijsvertering ontstaan tal van gisting- en rottingsproducten die de darmwand beschadigen. Eenmaal door de darmwand heen beïnvloeden deze giftige stoffen de hersenactiviteit.

Glutenovergevoeligheid
Bij mensen met autisme komt glutenovergevoeligheid veel voor (40-50%) [2]. Gluten komt voor in alles wat gemaakt is van tarwe, spelt, kamut, gerst en rogge. Maatregelen om de spijsvertering te herstellen, dragen bij aan de behandeling van autisme. Een proefperiode van glutenvrije voeding lijkt aan te raden om mogelijke overgevoeligheid na te gaan. Het enzym Tolerase® G biedt uitkomst voor alle keren dat er toch gluten gegeten wordt [3]. Tolerase® G is een specifiek glutensplitsend enzym. Verder kunnen bijvoorbeeld pre- en symbiotica worden ingezet om de spijsvertering te herstellen.


Referenties

  1. Li Q, Han Y, Dy ABC, et al. The Gut Microbiota and Autism Spectrum DisordersFront Cell Neurosci. 2017. 
  2. Bavykina IA, Zvyagin AA, Petrova IV, et al. Markers of gluten intolerance in children with autism spectrum disorders and Down'syndromeZh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2018. 
  3. Janssen G, Chantal Christis C, Kooy-Winkelaar Y, et al. Ineffective Degradation of Immunogenic Gluten Epitopes by Currently Available Digestive Enzyme Supplements. PLosONE 2015.

autisme