Particulieren >  StartpaginaItems >  GEZONDHEID >  Examens van start: 5 tips hoe je stress vermindert


Examens van start: 5 tips hoe je stress vermindert


De examens zijn weer van start gegaan. Niet raar dat de meeste jongeren spanning en stress ervaren. Adrenaline en cortisol gieren als stresshormonen door het lichaam; een hele natuurlijke reactie op stress. Deze hormonen bereiden ons voor op vechten of vluchten. In onze huidige zittende leefstijl doen we vervolgens vaak niets met deze lichaamsreactie. Jongeren gaan zitten om hun examens te maken en ploffen aan het eind van de middag vermoeid op hun bed of gaan weer zitten achter hun bureau om zich voor te bereiden op het volgende examen.

Hoe kan je zoon/dochter constructiever omgaan met deze examenstress? Zorg ervoor dat hij/zij:

  1. Dagelijks drie gezonde, gevarieerde maaltijden eet. Kijk uit met teveel koolhydraten in de vorm van brood of pizza en mijd zoveel mogelijk suikers. Suikers en bewerkte koolhydraten lokken juist een stressreactie uit in het lichaam;
  2. Dagelijks beweegt, bij voorkeur in de buitenlucht, zodat de spieren goed kunnen ontspannen;
  3. Voldoende ontspant: dat wil zeggen bouw tijd in zodat de hersenen kunnen rusten. Laat je kind dus na het leren bij voorkeur iets anders doen dan zitten achter zijn telefoon, laptop of IPad;
  4. Bepaalde supplementen neemt om het lichaam en de geest te laten ontspannen. Natuurlijk zijn visoliën, magnesium en voldoende B-vitaminen van belang voor een goede hersenfunctie en voor de nodige ontspanning;
  5. Voldoende drinkt om de aandacht vast te houden. Verrijk je glas water dagelijks met een schepje magnesiumglycerofosfaat en taurine. Dit laatste heeft een GABA-achtige werking en bereid je voor op een meer ontspannen nachtrust. 

Natuurlijke rustgever
De hersenstof (neurotransmitter) GABA of gamma-aminoboterzuur vraagt inderdaad specifieke aandacht. Als er overactiviteit in de hersenen is, werkt GABA als natuurlijke rustgever doordat het onder andere de zenuwimpulsen remt. GABA wordt gemaakt uit glutamaat bij voldoende actief vitamine B6. De GABA-productie kan bijvoorbeeld worden verhoogd door suppletie van gehydrolyseerd caseïneconcentraat. Gehydrolyseerd caseïneconcentraat werkt snel (binnen half uur) en kan dus ook vlak voor het examen worden ingenomen.

Gecombineerde kruiden
Bepaalde kruiden zijn bekend vanwege hun ontspannende werking, denk aan valeriaan, hop en passiebloem. Een combinatie van deze drie kruiden kan ’s avonds worden ingenomen, bijvoorbeeld in combinatie met een schepje magnesiumglycerofosfaat, voor een meer ontspannen nachtrust.

Gaat u ongemerkt in de stress van uw kind?
Dat is niet raar. Als gevolg van de spiegelneuronen in onze hersenen nemen we het stressgevoel van degene met wie we zijn snel over. Pas in dat geval bovenstaande maatregelen ook bij uzelf toe.


study