Professional >  StartpaginaItems >  Wist u dat? >  Wist u dat voordat vitamine B6 actief kan zijn in de hersenen er specifieke stappen nodig zijn?


Wist u dat voordat vitamine B6 actief kan zijn in de hersenen er specifieke stappen nodig zijn?


Vitamine B6 is een belangrijke cofactor voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen zoals dopamine, GABA en serotonine. Om die reden wordt vitamine B6 actief door de bloed-hersenbarrière vervoerd. In de hersenen zelf moet pyridoxine HCl (inactief vitamine B6) nog worden omgezet in het actieve pyridoxal-5-fosfaat. Voor deze omzetting zijn de volgende stappen vereist: 

  1. De oxidatie van pyridoxine waarvoor riboflavine (vitamine B2) nodig is.
  2. Fosforylatie naar de actieve vorm pyridoxaal-5-fosfaat. Voor deze stap is magnesium nodig. Goed opneembare vormen van magnesium zijn gluconaat, citraat en glycerofosfaat.
  3. Om de bloed-hersenbarrière te passeren, moet de fosfaatgroep weer worden verwijderd door een enzymatische reactie. Hierbij is zink nodig. Zink als zinkgluconaat of -citraat wordt goed opgenomen.
  4. Vervolgens moet pyridoxaal-5-fosfaat in de hersenen opnieuw worden gefosforyleerd door toedoen van magnesium.

Als zodanig is suppletie van pyridoxine HCL alleen effectief als de genoemde cofactoren eveneens aanwezig zijn: vitamine B2, magnesium en zink.